Search
Close this search box.

Opas kamado-grillaukseen

Ainutlaatuinen kamado

Kamado-grillauksessa lihaa kypsytetään pitkään matalassa lämmössä, jolloin siitä tulee erityisen mureaa ja vivahteikkaan maukasta. Usein kamado-grillauksessa hyödynnetään lihan ympärillä kiertelevää savua, joka kypsyttää lihan. Savustus ja grillaaminen siis yhdistävät voimansa. Lisävarusteilla saat entistäkin monipuolisempaa grillausta.

Mustang Kamado -grillien ainutlaatuinen kyky varastoida lämpöä helpottaa isojen lihakappaleiden kypsentämistä matalissa lämmöissä, pitkän ajan verran. Olemme lähteneet kehittämään Kamado-grillejämme käyttäjien näkökulmasta. Mustang Kamado -grillit haastavat isot kansainväliset merkit laadullaan ja ominaisuuksillaan. Grillaus aiheuttaa ehtymätöntä kokeilunhalua, jonka ainoa mittari on onnistunut lopputulos. Haluamme, että grillaajat saavat grilleistään parhaan mahdollisen irti.

Kaikissa Mustang Kamadoissa

kamado

Lisävarusteilla monipuolisempaa grillausta

Keraaminen kamado-grilli on pihan monikäyttöisin grilli. Yhdellä grillillä pystyt grillaamaan nopeasti pihvit suoralla lämmöllä, hyödyntämällä epäsuoraa grillaustapaa ja matalaa lämpötilaa pystyt puolestaan hauduttamaan isoja lihakimpaleita usean tunnin ajan, ilman pelkoa lihan kuivumisesta. Kamado-grilli on myös mitä parhain pizzauuni, varsinkin kun käytät korokeritilää ja sen päällä pizzakiveä.

Hyödyntämällä 5 in 1 grillausjärjestelmää pystyt yhtä aikaa grillaamaan suoralla ja epäsuoralla grillaustavalla, mikä on erinomainen ominaisuus esimerkiksi burgereiden ystäville. Voit myös laittaa grillausjärjestelmän grillausritilät eri korkeuksille ja tälläkin tavalla hyödyntämään eri lämpötiloja grillin sisällä.

Hyödyntämällä korokeritilää saat lähes tuplattua grillausalan, sekä pystyt hyödyntämään eri lämpötiloja grillin sisällä. Laittamalla pizzakiven korokeritilän päälle tulee kamado-grillistäsi erinomainen pizzauuni. Pizza on lähempänä grillin kantta, josta heijastuva lämpö kypsentää pizzan täytteet pizzakiven paistaessa pizzan pohjan rapeaksi. Moottorivartaassa puolestaan kokonainen broileri tai iso lihakimpale pyörii ja kypsyy tasaisesti joka puolelta.

Kokeile rohkeasti erilaisia kamado-lisäosia ja nauti monipuolisesta grillaamisesta vain yhdellä grillillä.

Korokeritilä

Korokeritilällä moninkertaistat grillisi grillausalan. Valitse sopivan kokoinen korokeritilä ja laita se normaalin grillausritilän päälle. Hyödynnä korkeuseron tuomaa eri lämpötilojen mahdollisuutta, esimerkiksi pizzanpaistossa. Laita pizzakivi korokeritilän päälle, jolloin se on lähempänä grillin kantta, josta heijastuva lämpö kypsentää pizzan täytteet pizzakiven paistaessa pizzan pohjan rapeaksi. Mustang korokeritilät ovat valmistettu laadukkaasta 304 ruostumattomasta teräksestä.

Deflektori

Keraaminen konvektorikivi, joka estää suoran lämmön siirtymisen grillattaviin ruokiin. Konvektorin avulla voit valmistaa Kamado-grillillä uuniruokia alhaisissa lämpötiloissa. Mustang deflektorit M ja L ovat ns. jalallisia, jonka avulla saat nostettua grillausritilän grillin alapesän yläreunan tasolle. Mustang deflektorit ovat valmistettu kordieriitista.

deflektori
Varrassarja

Voitko vastustaa kokonaisena grillatun broilerin tuoksua? Mustang Kamado -grillin varrassarjalla valmistat herkulliset ruoat vaivatta. Sähkömoottori jaksaa pyörittää isompaakin grillattavaa tuotetta. Varras ja lihahaarukat ovat valmistettu korkealaatuisesta 304 ruostumattomasta teräksestä.

5in1 Grillausjärjestelmä

5 in 1 grillausjärjestelmällä mullistat grillauskokemuksesi. Voit yhtä aikaa grillata suoralla tai epäsuoralla grillaustavalla. Voit sijoittaa grillausritilöitä kahteen eri korkeuteen tai voit näppärästi hyödyntää pyöreäpohjaista wokpannua tai valurautapataa grillissä. Mustang grillausjärjestelmässä on kahteen puolikuun muotoon leikattua grillausritilää, kaksi puolikuun muotoista kordieriitista valmistettua deflektoria, kori sekä pidike wokpannulle. Kaikki teräsosat ovat korkealaatuista 304 ruostumatonta terästä.

grillausjärjestelmä

1 – Suora grillaus kahdella eri korkeudella

Suora grillaustapa on se mitä yleisesti ajatellaan, kun puhutaan grillaamisesta. Grillattavat tuotteet ovat suoraan hiilloksen yläpuolella. Pihvit, broilerifileet tai kasvikset grillataan nopeasti suhteellisen kovalla lämmöllä. 5 in 1 grillausjärjestelmän puolikuun muotoiset deflektorit otetaan pois paikoiltaan, ja asetetaan grillausritilät paikoilleen, ja aloitetaan grillaaminen. Grillausritilät pystytään asentamaan kahdelle eri korkeudelle. Grillaamisen voi tehdä joko grillin kansi auki tai kiinni.

2 – Epäsuora grillaus

Epäsuoraa grillausta käytetään usein pitkää kypsennystä vaativien, isojen lihapalojen kypsentämiseen matalissa lämmöissä, low & slow. Molemmat deflektorit laitetaan paikoilleen, jotka estävät hiilloksesta tulevan lämmön osumisen suoraan grillattaviin lihoihin. Deflektorit ohjaavat lämmön grillin sivuseinien kautta ylöspäin. Kansi ohjaa lämmön taas alaspäin ja laittaa sen pyörimään grillin sisällä, kuten kiertoilmauunissa. Epäsuora grillaaminen tapahtuu aina grillin kansi kiinni. Maistuvat brisketit ja mureat pulled porkit tehdään aina epäsuoralla grillaustekniikalla.

3 – Suora ja epäsuora grillaus yhtä aikaa

5 in 1 grillausjärjestelmä mahdollistaa molempien, suoran ja epäsuoran grillaustavan käytön yhtä aikaa. Hyödynnä yhtä puolikuunmuotoista deflektoria ja ritilää sen yläpuolella epäsuoraan grillaamiseen, ja toinen puoli grillausritilästä ilman deflektoria suoraan grillaamiseen. Asettamalla grillausritilän eri korkeuksiin pystyt vielä paremmin säätelemään lämpötiloja ritilöillä.

4 – Pizza

Kamado-grilli on mitä parhain uuni pizzanpaistoon. Avaamalla ylä- ja alaventtiileitä saadaan lämpötila nousemaan nopeasti 300˚C saakka tai sen yli, joka on sopiva lämpötila pizzan nopeaan paistamiseen. Nosta grillausritilät ylimpään asentoon ja aseta molemmat puolikuun muotoiset deflektorit ritilöiden päälle, ja aseta erikseen myytävä pizzakivi niiden päälle. Kuumenna pizzakivi sopivaan lämpötilaan ja aseta pizza pizzakivelle. Pizzakivi paistaa pizzan pohjan rapeaksi ja kamadon kannesta ohjautuva lämpö kypsentää pizzan täytteet. Jos kamado on ollut ahkerassa käytössä ja sen pinnoille on kertynyt paljon rasvaa, kannattaa ne polttaa pois ennen pizzan valmistusta. Näin ei ikäviä makuja päädy herkulliseen pizzaan.

5 – Tarviketeline

Hyödynnä tarviketelinettä pyöreäpohjaisten pannujen ja patojen kanssa. Maukkaat aasialaiset herkut teet Mustang wokpannulla (603438), joka pysyy paikoillaan tarviketelineessä.

Vinkit Kamado-grillin tehokkaaseen käyttöön

1 – Tuhkan poisto ennen käyttöä

Poista aina edellisen käyttökerran tuhkat pois ennen kuin sytytät Kamado-grillin uudestaan. Mustangilla on laaja valikoima tuhkaämpäreitä ja tuhkalapioita. Huolehdi aina, että tuhka on jäähtynyt ennen sen hävittämistä.

2 – Sytyttäminen

Kamado-grillin sytytät helposti Mustangin puukuidusta valmistetulla sytytysvillalla tai Eko-sytytyspaloilla. Vaihtoehtona on käyttää Mustangin sähköistä grillisytytintä. Älä koskaan sytytä Kamado-grilliä sytytysnesteellä. Syttyneet hiilet saat nopeasti käyttövalmiiksi liittämällä grillin alaventtiiliin Mustang sytytyspuhaltimen.

3 – Lämpötilansäätö

Kamado-grillin lämpötilaa pystyy säätämään hyvin tarkasti ylä- ja alaventtiilin avulla. Sytytä hiilet palamaan ja anna niiden syttyä kunnolla. Nosta lämpötila riittävän ylös, että lämpö varastoituu grillin keraamiseen runkoon. Säädä tämän jälkeen venttiilien avulla haluttu lämpötila. Varaa tähän aikaa. Grilli pitää tämän jälkeen säädetyn lämpötilan useiden tuntien ajan.

4 – Grillin puhdistus

Kamado-grilli puhdistaa grillin sisäpinnat ja deflektorin itsenäisesti. Grilliin varastoitunut lämpö sekä hiilloksen lämpö ja hohde polttavat grillin sisäpinnoille ja deflektoriin kertyneet rasvat ja marinadit pois. Voit tarvittaessa edesauttaa puhdistusta pehmeäharjaksisella grillin puhdistusharjalla. Älä käytä mitään puhdistusnesteitä tai vettä grillin sisäpintojen puhdistamiseen. Grillin ulkopinnan voit huoleti puhdistaa kostealla puhdistusliinalla.

5 – Sammuttaminen ja hiilien tukahduttaminen

Grillaamisen jälkeen sulje grillin ylä- ja alaventtiili, grillin kannen ollessa suljettu. Grillin sisällä olevat hiilet tukahtuvat hapen puutteeseen ja sammuvat. Älä koskaan käytä vettä hiilloksen sammuttamiseen. Tulipesään jääneet hiilet pystytään käyttämään seuraavalla grillauskerralla. Tarkista aina välillä, että valurautaisen hiiliritilän ilmareiät ovat avoimena. Tällöin tarvitsee poistaa hiillos tulipesästä.

6 – Pizzanpaisto korokeritilä

Kamado-grilli on mitä parhain pizzauuni. Hiilloksesta muodostuva savu maustaa pizzan. Käyttämällä Mustang-savustuspaloja hiilloksella saat niiden omaleimaisen maun pizzaan. Laita korokeritilä grilliin ja pizzakivi sen päälle. Tällöin pizza on lähempänä grillin kantta, josta heijastuva lämpö kypsentää pizzan täytteet. Itse pizza paistuu pizzakiven lämmössä.

7 – Varaosat

Aika ajoin saattaa tulla tarve vaihtaa grillin kuluneita tai vaurioituneita osia. Tällöin on aika ottaa yhteys Mustangin tuotetukeen, joka auttaa vara- ja tarvikeosien hankinnassa. Tuotetukeen saat yhteyden täältä.

mustang kamado

Savun makua Kamadolla

Savustuspalojen savu tuo grillattaviin ja savustettaviin ruokiin puulaadun aromit. Tuotettu 100 % uudesta kasvupuusta. Ei lisäaineita. Soveltuu erityisesti käytettäväksi kamado-grillien kanssa. Saatavilla:
tammi
omena
hikkori

savustuspala

Katso myös nämä