Search
Close this search box.

Grillin huolto

Huolla grilliäsi

Grillin huolto ja puhdistus on hyvä tehdä aina jokaisen käytön jälkeen ja jos grilli on ollut pitkään käyttämättä. Likaisiin, rasvaisiin ja huonokuntoisiin laitteisiin liittyy aina tulipalon vaara. Ja onhan se nyt mukavampaa valmistaa ruokaa puhtaassa grillissä.

 

Kaasuletku ja paineensäädin

Tutki kaasuletkun kunto taittelemalla sitä jyrkästi. Näin näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin. Muista aina ostaa matalapainesäädin. Letkulle ja säätimelle ei ole määrätty vaihtoväliä, mutta yleisenä sääntönä voidaan pitää 2-4 vuoden vaihtoväliä – ihan varmuuden vuoksi. Parikymmentä euroa on melko pieni sijoitus siitä, ettei kaasu pääse karkaamaan vääriin paikkoihin. Kaasupullon turvallisin paikka grillatessa on grillin takana tai vieressä. Kaasupulloa ei saa missään tapauksessa säilyttää grilliosan alla silloin, kun grilli on päällä.

 
Grillihiilet

Hiiligrillin kanssa pitää malttaa mielensä, sillä hiilet ovat paloturvallisia vasta 1–2 vuorokauden kuluttua grillauksesta. Hiilijätökset poistetaan, mutta vasta sitten, kun ne ovat varmasti jäähtyneet.

 
Grillin puhdistus

Puhdista grilli ja grillausvälineet jokaisen käytön jälkeen. Grilli on silloin aina valmis uuteen käyttökertaan. Valmistajan käyttöohjeen seuraaminen kannattaa, sillä erilaiset materiaalit vaativat erilaista hoitoa.

 

Kaasugrillin polttimet

Kaasugrillin polttimet harjataan puhtaiksi ja öljytään lopuksi ruokaöljyllä. Samalla tarkistetaan, että liekkien ulostuloaukot ovat puhtaat. Jos liekki palaa kellertävänä eikä sinisenä, poltin on syytä puhdistaa. Pitkään käyttämättä olleiden polttimen kanavissa voi olla jopa hämähäkinseittiä.

 

Grilliritilän puhdistus

Alkajaisiksi grillistä poistetaan ritilä tai parila ja puhdistetaan se. Puhdista enimmät karstat messinkisellä grilliharjalla ja kaapimella. Jos ainuttakaan työkalua ei ole saatavilla, karstoja voi irrotella myös männynkävyillä, kertovat niksinikkarit. Huuhtele osat vedellä ja kuivaa. Astianpesuainetta voi käyttää, jos osat eivät ole valurautaa. Sivele ritilään ruokaöljyä, esimerkiksi korkeaa lämpötilaa kestävää rypsiöljyä, jotta grillattava ei tarttuisi niin herkästi kiinni.

 

Rasvapoltto

Valurautainen parila tai paistoritilä on helppo pitää puhtaana, kun sille tehdään perinteinen rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Tämä tapahtuu siten, että parila voidellaan sianihralla eli silavalla tai ruokaöljyllä ja lämmitetään erittäin kuumaksi. Tämä käsittely on syytä toistaa usein, jotta valurautainen parila pysyy jatkossakin käyttökunnossa eikä ruostu.

Tapaturmien vaaraa vähentää se, että grilli on puhdas. Mikäli grilli jää rasvaiseksi, rasva saattaa syttyä palamaan. Grillin sisäosat ja –pinnat on syytä puhdistaa huolellisesti pitkän säilytyksen jälkeen. Ruostuneet ritilät on myös hyvä puhdistaa, ja valella uudestaan ruokaöljyllä tai silavalla. Huomion arvoinen seikka on, että valurautaiset osat on puhdistettava messinkiharjaksilla tai siihen tarkoitetulla sienellä.

Valurautaisten polttimien käyttöikää voi lisätä vaihtamalla niiden paikkoja silloin tällöin. Näin polttimia kuormitetaan tasaisesti.

 

Grillin ulkopuoli

Olipa grilli millainen tahansa, se kannattaa pitää hyvässä kunnossa ulkokuorta ja puuosia myöten. Pölyt pyyhkäistään pinnoilta aina ennen grillausta ja puuosat käsitellään esimerkiksi sopivalla puuöljyllä. Jos grillissä on lasi, se kannattaa puhdistaa käytön jälkeen rasvaa liuottavalla pesuaineella. Myös grillin seinämät ja tasot pyyhitään puhtaiksi heti kun grilli on jäähtynyt.

Puhdistus helpottuu, kun grilliä varten hankkii kunnollisen suojapeitteen. Muista, että peitteen saa kuitenkin laittaa grillin päälle vasta, kun grilli on läpikotaisin jäähtynyt.

Näillä onnistut

Katso myös nämä