Search
Close this search box.

Lohifileen kylmäsavustaminen

Lohen kylmäsavustaminen onnistuu helposti. Kokeile myös juustojen ja lihan kylmäsavustusta.

Ainesosat

lohifilee

merisuolaa

sokeria

Ohje

Kun kylmäsavustetaan lohta, pitää se ensin graavata. Aseta ruodoton lohifile vuokaan nahkapuoli alaspäin ja ripottele päälle merisuolaa 30-50 g/lohikilo ja hienoa sokeria 15-20 g/lohikilo. Hiero maut lohet pintaan kauttaaltaan kevyesti. Tämän jälkeen peitä vuoka kelmulla ja anna olla jääkaapissa vuorokauden yli.

Nosta graavattu lohi pois jääkaapista ja huuhtele lohi jääkylmän, juoksevan veden alla. Näin saat ylimääräiset suolat ja kalasta mahdollisesti irronnutta limaa pois. Kuivaa lohifile tämän jälkeen huolellisesti joko talouspaperilla painellen tai esim. kuitupyyhkeellä.

Aseta Mustang kylmäsavugeneraattori savustuskaapin pohjalle ja valitse siihen sopivat purut. Täytä kylmäsavugeneraattori tasaisesti, kuitenkin niin että purujen pinta on kylmäsavugeneraattorin yläreunasta n. 2-3 mm (näin kyteminen ei pääse hyppäämään laidan yli ja purut eivät pääse kytemään hallitsemattomasti). Älä myöskään painele puruja tiukkaan, tämä saattaa tukahduttaa kytemisen kylmäsavustuksen aikana.

Avaa kylmäsavustuskaapista ilmanottoaukkoja hieman jotta happi pääsee kaappiin. Kyteminen tarvitsee happea ja riittävä ilman kierto myöskin kuivaa kalaa. Tämän jälkeen sytytä purut kylmäsavugeneraattorin alkupäästä tai aseta palava kynttilä sille tarkoitettuun paikkaan generaattorissa. Kun purut kytevät, aseta lohifile kaappiin ritilälle ja sulje kaapin ovi.

Kylmäsavustukselle pidetään optimilämpötilana +1-+10 astetta, lämpötila kaapissa ei kuitenkaan saa kohota missään vaiheessa yli +24 asteen. Hyvänä savustusaikana pidetään yleisesti 24-48 tuntia, halutusta savun määrästä riippuen.

Kun kylmäsavulohi on valmis, kannattaa se vakumoida tai kääriä tiukkaan kelmuun ja siirtää jääkaappiin ”tekeytymään” vielä pariksi päiväksi. Ei ole tietysti missään nimessä väärin ottaa siivu tai kaksi maistiaiseksi heti savustuksen päätyttyä, onhan itse valmistettu kylmäsavulohi vaan niin taivaallisen hyvää!

Huom! Voit samalla kylmäsavustaa myös lihaa, juustoja tai tehdä vaikka savusuolaa. Mustang kylmäsavustuskaapista ei nimitäin tila lopu.

 

Näillä onnistut

Katso myös nämä