Search
Close this search box.

Bouillabaise savustetuilla simpukoilla

Bouillabaise saa uudenlaisen vivahteen kylmäsavustetuista simpukoista. Hienostunut savun aromi on vastustamaton myös simpukoissa.

Ainesosat

Erilaisia mereneläviä esim. kalaa, katkarapuja, simpukoita n. 1 kg

2-4 salottisipulia

1 fenkoli

2 yksikyntistä valkosipulia

1/2 purjo

2 porkkanaa

muutama kaffirlimen lehti (myös laakerinlehti käy)

2 dl valkoviiniä

2 tlk kokonaisia kuorittuja tomaatteja

4 dl vettä

1/2 punttia timjamia

1/2 dl hummerifondia

1 tl kalakastiketta

1 limen mehu

ripaus sokeria

suolaa ja pippuria

Ohje

Simpukoiden savustus:

Aloita sinisimpukoiden kylmäsavustuksella. Tässä kohtaa ei ole tarkoitus ”kypsentää” simpukoita syömäkuntoon, vaan ottaa niihin ja bouillabaiseen hieman twistiä savusta. Valmistele Mustang-savunkehitin valmiiksi täyttämällä putki siihen soveltuvalla kylmäsavustuspurulla. Pese ja harjaa simpukoista ylimääräinen kalkki ja lika pois. Naputtele simpukoita veitsellä kevyesti kuoreen ja varmista että ne sulkeutuvat, mikäli näin ei tapahdu heitä sulkeutumattomat ja rikkinäiset simpukat pois. Asettele sinisimpukat esim. Mustang-teflonkoriin ja anna niiden rauhoittua viileässä n. 5-10 min jolloin kuoret hieman aukeavat uudelleen. Käynnistä savunkehitin ohjeiden mukaan, ohjaa savu savustusastiaan ja kylmäsavusta simpukoita n. 10min.

Bouillabaise:

Pilko kasvikset suikaleiksi ja freesaa oliiviöljyssä hetki. Lisää valkoviini kattilaan ja kiehauta muutama minuutti, lisää vielä kokonaiset tölkkitomaatit, limen mehu sekä timjami. Keitä miedolla lämmöllä 10-15 min. Mausta hummerifondilla, kalakastikkeella, ripauksella sokeria. Tarkista maku ja lisää suolaa sekä pippuria maun mukaan. Viimeistellään tämä klassikko vielä lisäämällä kuutioitu lohi, jättikatkaravut, sekä kylmäsavustetut sinisimpukat joukkoon. Nopea kuumennus riittää mereneläville n. 3-4min. Tämän jälkeen voit kääntää lämmöt pois, laittaa kannen päälle ja antaa makujen hieman tasaantua.

Nautitaan lämpimänä vaalen leivän kanssa. Halutessasi voit lisätä nokareen smetanaa tai aiolia annoksesi päälle!

Näillä onnistut

Katso myös nämä