Search
Close this search box.

Jamaikalaisittain grillattua kalaa

Jamaikalaisittain valmistettu kala saa pientä potkua chilistä.

Ainesosat

vaalealihaista kalaa kokonaisena, kuten siika
porkkanaa
keltasipulia
punasipulia
paprikaa
tuoretta timjamia
tuoretta chiliä, perinteisesti lajikkeena “scotch bonnet”, mutta periaatteessa mikä tahansa habaneron sukuinen ajaa hyvin asiansa
valkoviinietikkaa
suolaa
öljyä
limeä tai sitruunaa

Ohje

Varaa raakaa kalaa noin 250-300g ruokailijaa kohden. Puhdista ja suomusta kala huolella. Tee molempiin kylkiin viiltoja, jotka ulottuvat suunnilleen puoleen väliin lihaa. Leikkaa sitruunasta pitkittäisiä lohkoja. Purista viiltoihin sitruunan tai limen mehua ja ripottele suolaa päälle. Ripottele hieman suolaa myös kalan vatsaonteloon ja laita sinne muutama timjaminoksa, sekä sitruunanlohko, josta puristit mehun kylkiviiltoihin. Jätä kala rauhassa maustumaan tunniksi tai pariksi.

Kuori porkkana ja leikkaa viistottain ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipuli, leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja riko viipaleet erillisiksi renkaiksi. Paprikan voi suikaloida pitkittäin tai leikata renkaiksi, kuitenkin niin, että muotokieli muiden kasvisten kanssa pysyy samassa linjassa.  Chili kannattaa leikata ohuiksi renkaiksi ja poistaa siemenet lisäämästä tulisuutta. Ruokailijaa kohden tulee noin yksi keskikokoinen porkkana, yksi sipuli ja puolikas paprika. Chilin annostelu jääköön kokin omien tottumusten mukaiseen harkintaan, kunhan muistaa vaan pitää mielessään, että scotch bonnet ja sen sukulaiset ovat erittäin vahvoja lajikkeita.

Kuumenna leveässä pannussa pieni tilkka öljyä kuumaksi ja lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä: ensin porkkana, sitten paprika, sipuli ja lopuksi chili. Kuullota ja sekoita kasviksia, kunnes ne ovat kypsiä, mutta jäävät silti selkeästi rapeiksi. Kokoa kasvikset keskelle pannua ja kaada kasviksiin pieni liraus valkoviinietikkaa niin, että pannu sihahtaa ja höyrystynyt etikka hieman pöllähtää. Sammuta kaasu pannun alta tai nosta pannu sivuun jäähtymään. Lisää kasviksiin hieman suolaa ja muutama timjaminoksa.

Pyyhi kalan pinnalta ylimääräiset suolat, kuivaa nahka,  sipaise pintaan kevyesti öljyä ja laske kala kypsymään kuumaan grilliin. Pinta saa kunnolla paahtua, jopa kevyesti hiiltyä. Kun haluttu paistoaste on saavutettu, käännä kala ja tee toiselle kyljelle sama. Pienennä tämän jälkeen polttimen kuumuutta, laske grillin kansi alas ja jätä kala kypsymään.

Tarjoile kala kasvisten ja vaikka grillattujen limensiivujen kanssa.  Toisin kuin useimmat grilliruoat, tätä ruokaa ei yhtään haittaa, vaikka se joutuisi hieman odottelemaan kasvisten seassa. Erinomaista myös seuraavana päivän kun kala ja kasvikset ovat saaneet vetäytyä.

Näillä onnistut

Katso myös nämä