Search
Close this search box.

Joulukinkku savustamalla

Yksi herkullisimmista joulukinkuista syntyy hiiligrillissä savustamalla. Pitkä savustusaika ja hiilet antavat kinkulle todella intensiivisen maun ja värin. Savustuspalat tuovat vielä oman pikantin lisänsä kinkkuun.

Ainesosat

joulukinkku

sinappia

korppujauhoja tai murskattuja hapankorppuja, keksejä, pähkinöitä ja manteleita

Ohje

Yksi herkullisimmista joulukinkuista syntyy hiiligrillissä savustamalla. Pitkä savustusaika ja hiilet antavat kinkulle todella intensiivisen maun ja värin. Savustuspalat tuovat vielä oman pikantin lisänsä kinkkuun. Grillin lämpötila on hyvä pitää melko maltillisena, noin 100 asteen paikkeilla.

Ota sulanut kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla 10 asteen paikkeilla savustusta aloitettaessa.

Lämmitä Mustang Pispala joko briketeillä tai hiilillä n. 120 asteeseen (alkuvaiheessa ei haittaa vaikka lämpötila olisi hiukan tavoiteltua 100 astetta korkeampi). Aseta kinkku ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Laita paistomittari kinkkuun ja vedä piuha sille tarkoitetusta reiästä ulkopuolelle ja kytke paistomittariin. Säädä Pispalan ilmanottoaukkoja tarvittaessa niin, että saat lämpötilan pysymään tasaisena. Hiiliä ja savustuspaloja lisätään tarpeen mukaan savustuksen aikana. Kinkku on kypsää kun sen sisälämpötila on 75 astetta, parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on kuitenkin ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta n. 85 asteeseen. Savustusaikaa kinkulle varataan 1-1,5 h kiloa kohti.

Kypsän ja hieman jäähtyneen kinkun pinnassa oleva kamara poistetaan ennen kuorruttamista. Myös kamaran alla olevan rasvan voi poistaa tai olla poistamatta. Pieni rasvapinta kuitenkin parantaa kuortumista uunissa ja pinnasta tulee rapeampi ja herkullisempi.

Perinteisesti joulukinkun pinta sivellään kevyesti sinapilla ja pinnalle ripotellaan korppujauhoja, jotta pinnasta saataisiin rapea. Korppujauhot voi hyvin korvata esimerkiksi murskatuilla hapankorpuilla, kekseillä, pähkinöillä ja manteleilla tai vaikka rikotuilla maissihiutaleilla. Pintaleivityksen sijaan kinkun voi myös glaseerata paksulla ja makealla glaseerauskastikkeella, jolloin kinkku saa kauniin kiillon, sokerin paahtuessa kinkun pintaan.

 

Näillä onnistut

Katso myös nämä