Search
Close this search box.

Savustettua porsasta

Miten olisi low `n` slow tyylillä savustettu porsaanniska, pluma ja secreto?

Ainesosat

3-4 kg laadukasta porsaan niskaa, plumaa ja secretoa (esim. Iberico, Mangalitza, Dingley Dell)

n. 1l 8% suolalientä

Ohje

Aloita käymällä lihat huolellisesti läpi. Mikäli haluat hieman siistiä päälirasvoja, tee se heti ensimmäisenä. Toiset tykkää myös jättää rasvaa reilummin lihaan, tämä on makuasia. Laadukkaassa porsaanlihassa rasva on marmoroitunut hyvin lihan sisälle lihassyihin.

Valmista suolaliuos, n. 1l vettä ja 80 g hienoa merisuolaa. Laita lihat suurehkoon reunalliseen astiaan ja injektoi suolaliuosta lihoihin. Tässä kohtaa ei haittaa vaikka suolavettä päätyy astian pohjalle. Anna suolan imeytyä ja lihojen tekeytyä huoneenlämmössä 2-3 tuntia. Voit halutessasi käyttää lihojen maustamiseen myös rub-mausteseoksia, tällöin on hyvä tarkistaa niiden suolapitoisuus ja kompensoida tätä lihoja ruiskusuolatessa.

Kuumenna Mustang Georgia alkuun kuumaksi, saat “poltettua” vanhat karstat pois ja lämmitettyä huolella koko komeuden. Voit käyttää tulipesässä hiiltä, savustukseen sopivaa puuta, savustuspaloja tai näiden yhdistelmiä. Pulverimaalattujen teräsosien lämmönsietokyky on n. 600 astetta joten tämä kannattaa ottaa huomioon kun valitset sopivaa polttoainetta.

Laske Mustang Georgian lämpötilaa 90-120 asteeseen, laita tulipesään haluttu määrä savustuspaloja (1-2) ja ladot talouspaperilla taputellut lihat hetkenpäästä savustimeen. Tarkkaile lämpömittareita, mitä kauemmaksi tulipesää siirrytään sen matalemmalle lämpötila laskee. Lisää maltilla tavaraa tulipesään savustuksen aikana ja säädä ilmaventtiileistä vetoa savustimeen. Tämä vaatii hieman harjoitusta ja löydät omat säätösi parhaiten kokeilemalla.

Tässä grillissä tilaa on riittämiin, joten voit siirrellä lihoja huoletta kauemmaksi tulesta mikäli lämpötila nousee liiaksi puita/hiiliä/savustuspaloja lisättäessä. Matalassa lämpötilassa saat parhaan lopputuloksen näihin lihoihin. Jos haluat isompien palojen, esimerkiksi niskan kanssa käyttää lihalämpömittaria niin suositeltava sisälämpö näille porsaanlihoille on n. 70 astetta. Savustus vie prosessina n. 8-10 tuntia lihojen koosta ja savustimen lämpötilasta riippuen.

Lihat voidaan vielä kääriä savustuksen loppuvaiheessa butchers paperiin, kun savustusta on jäljellä 2-3 tuntia. Paperi pitää lihat mehukkaana kuitenkin läpäisten savua. Anna lihojen vielä vetäytyä paperissa tai kannella peitetyssä astiassa n. tunti ennen tarjoilua.

 

Näillä onnistut

Katso myös nämä